Praktisch

Locatie: Geelsebaan, centrum van Kasterlee
Parkeren: Aan het OC achter het gemeente huis van Kasterlee, Sportcentrum Duineneind, Parking De Waaiberg
Overnachting: Camping Houtum, Hotel De Watermolen, B&B De Casteleer, Hotel  Kempenrust


Historiek

De Wisselfeesten sproten voort uit de gedachtegang van enkele Geelsebaan bewoners. Die zagen een leuk buurtfeest wel zitten: samen met de naaste buren lekker eten en een dansje plaatsen. En omdat de accommodatie toch voorhanden is, organiseren ze daags nadien nog een gratis feest voor iedereen! Inderdaad: er wonen leuke mensen op de wissel ! Dit gratis feest is de geschiedenis ingegaan op 4 augustus 2007 als ‘De Wisselfeesten’. De naam is in 2023 aangepast tot het ‘Wisselfestival’ omdat het dat ook is…

De organisatie van het Wisselfestival gaat steeds op zoek naar nationaal & internationaal aanstormend talent. En meestal vinden ze die ook! In het verleden stonden bands op ons podium die nu bekendheid genieten in binnen- en buitenland. Check alvast onze ‘editie’ pagina.

Vanwaar komt de naam Wissel ? (voor de meerwaardezoeker onder u)

Van 15 september 1906 tot 31 augustus 1949 reed er een tram door Kasterlee. Het traject maakte deel uit van de lijn Turnhout-Geel-Mechelen. Oorspronkelijk reed hier een stoomtram die in 1934 werd vervangen door een dieseltram. Deze bestond uit een locomotief, in de volksmond ‘het machien’ genoemd, dan een postwagen, ‘de pakwagen’, en een zestal goederen- en personenrijtuigen. Een stoomtram verstookte telkens één rit 1200 tot 1300kg steenkool, ‘poef ’ genoemd. In het KB van 27 februari 1893 werd de toegelaten snelheid van de tram bepaald: buiten de bebouwde kom max. 30km/u, in het dorp max. 10 km/u en op plaatsen war het erg druk was mocht de tram niet sneller rijden dan de voetgangers en moest er steeds een agent voorafgaan. De machinist verwittigde met een luid fluitsignaal – dat je tot in Lichtaart kon horen – de voermannen met paardenkarren zodat die hun paarden in toom konden houden als de tram voorbij denderde. Dit pleintje, in Kasterlee ‘de wissel’ genoemd, was de plaats waar de wagens van de tram gewisseld, gelost en geladen werden. De zware eikenbomen duiden vroeger de scheiding aan tussen het hoofdspoor en het zijspoor.